RAL PNEU s.r.o.

Wittgensteinova 886/10, Olomouc, 772 00, tel./fax.: + 420 585 437 437, mobil: + 420 608 961 013


RAL PNEU s.r.o.

  AUTOKOSMETIKA
 

NOVINKA - OPRAVA LAKU

FUNKCE PNEUMATIKY

Řidiči bohužel opomínají skutečnost, že pneumatiky jsou jediným spojením automobilu s vozovkou, a z toho důvodu musejí mít celou řadu funkcí:

1. NESENÍ ZÁTĚŽE

Pneumatiky jsou oporou vozidla nejen při jízdě, ale i když vozidlo stojí na místě. Kromě toho musejí být stále schopny odolat zátěži při akceleraci a brždění vozu. Pneumatika osobního automobilu nese více než padesátinásobek vlastní hmotnosti

2. TLUMENÍ

Pneumatiky pohlcují nárazy při přejezdu přes překážky a chrání vozidlo před dalšími nerovnostmi na silnici. Tím zajišťují řidiči pohodlí a přispívají k prodloužení životnosti vozidla. Hlavní vlastností pneumatiky je její vertikální pružnost. Díky elastičnosti vzduchu, kterým je naplněna je pneumatika schopna přizpůsobovat překážkám a nerovnostem terénu. Správný tlak v pneumatice zaručuje komfort při jízdě.

3. VEDENÍ SMĚRU

Pneumatiky vedou vozidlo přesně, bez ohledu na stav povrchu a klimatických podmínkách. Stabilita vozidla je daná tím, jak pneumatiky dokáží držet stopu. Pneumatika musí vydržet příčné síly, aniž by vozidlo opustilu svou trajektorii. Vozidlo má proto na každé nápravě v pneumatikách jiný tlak. Dodržením správného rozdílu tlaku na přední a zadní nápravě dosáhne řidič ideální směrové stability vozu.

 4. PŘENOS VÝKONU

Pneumatiky přenáší výkon motoru a brzdnou sílu. Úrověň přenosu výkonu je dána kvalitou několika čtverečných centimetrů v kontaktu se zemí. 

5. VALIVÝ POHYB

Čím se pneumatiky odvalují rovnoměrněji s nižším valivým odporem, tím je větší požitek řidiče z jízdy a nižší spotřeba paliva.

 6. ŽIVOTNOST

Pneumatiky mají velkou životnost, i po miliónech otáček kola si zachovávají dostatečný výkon. Opotřebení pneumatiky je závislé na podmínkách jejího použití (zátěž, stav náprav vozidla, způsob jízdy, stav povrchu vozovky).
 

Těchto šest funkcí zaručuje bezpečnost, komfort a hospodárnost. Pneumatika poskytuje tyto funkce po celou dobu životnosti, ale základní bezpečnostní opatření je jen a pouze na uživateli vozu.

 

AUTOKOSMETIKA

LEŠTĚNÍ SVĚTEL

LEŠTĚNÍ SVĚTEL



Provozováno CMS / E-shop (c)2023 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies